Tips

Tips om zuiniger te rijden

De brandstofprijzen zijn hoog en blijven stijgen. Vooral op lange ritten kan dat een flinke kostenpost zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om zuiniger te rijden. Met deze 5 tips kun je tot wel 20% brandstof besparen op langere ritten.

1. Rijd met een constante snelheid

Rijd zoveel mogelijk met een constante snelheid. Dit kun je doen door gebruik te maken van de cruise control, als je die hebt. Door minder gas te geven en minder te remmen, verbruik je minder brandstof en stoot je minder CO2 uit. Bovendien rijd je zo ook veiliger en comfortabeler.

2. Rijd niet te hard

Hoe harder je rijdt, hoe meer brandstof je verbruikt. Bij 130 km/u verbruik je bijvoorbeeld 25% meer brandstof dan bij 100 km/u.

3. Schakel op tijd (als je niet automatisch rijdt natuurlijk)

Hoe lager je toerental, hoe minder brandstof je verbruikt. Schakel daarom door zodra het kan. Bij een dieselmotor is dat tussen de 1500 en 2000 toeren, bij een benzinemotor tussen de 2000 en 2500 toeren. Zo voorkom je dat je motor overtoeren of ondertoeren maakt, wat slecht is voor je motor en je verbruik.

4. Gecontroleerd remmen

Als je een verkeerslicht, een kruispunt of een andere hindernis nadert, laat dan het gaspedaal los en laat je auto geleidelijk aan afremmen. Het meest voordelige is gaan remmen op de motor, wat wil zeggen dat je de wagen helemaal laat uitbollen. Hierdoor kun je echter verrast worden door de snelheid van de wagen. Zoek dus een gulden middenweg: rem niet snoeihard, maar gebruik ze wel. Het kost wat energie, maar niet meer dan nodig én vooral veilig is.

5. Gebruik de airco met mate

De airco is een heerlijke luxe, maar ook een grote energievreter. Met de airco aan verbruik je tot wel 10% meer brandstof. Gebruik de airco daarom alleen als het echt nodig is, en zet hem niet te koud. Je kunt ook eerst even de ramen openzetten om de ergste hitte uit de auto te laten.