Tips

Wat als ik de verkeerde benzine getankt heb?

Verkeerde brandstof getankt: wat te doen?

Verkeerde brandstof tanken is een vervelende fout die je duur kan komen te staan. Als je de motor start met de verkeerde brandstof, kun je je auto ernstig beschadigen. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen als je de verkeerde brandstof hebt getankt.

Wat zijn de gevolgen van verkeerd tanken?

De gevolgen van verkeerd tanken zijn afhankelijk van de soort auto en de hoeveelheid verkeerde brandstof die je hebt getankt. In het algemeen geldt dat benzine in een dieselauto de meest schadelijke combinatie is. Benzine is minder smeerbaar dan diesel en kan het brandstofsysteem beschadigen. De reparatiekosten kunnen oplopen tot wel 7.000 euro.

Als je diesel in een benzineauto tankt, is de schade meestal minder ernstig. Diesel is minder ontvlambaar dan benzine en zal de motor dus niet zo snel beschadigen. Wel kan diesel het brandstofsysteem vervuilen en de katalysator aantasten. De reparatiekosten zijn in dit geval meestal beperkt tot enkele honderden euro's.

Wat te doen als je de verkeerde brandstof hebt getankt?

Als je de verkeerde brandstof hebt getankt, is er maar één ding dat je moet doen: de motor niet starten! Als je de motor start, zal de verkeerde brandstof zich verspreiden door het hele brandstofsysteem en meer schade aanrichten. Zet de auto in de neutrale stand en duw hem naar een veilige plek. Bel daarna de wegenwacht of je garagehouder, die je auto kan afslepen en de tank kan legen en spoelen.

Hoe kun je verkeerd tanken voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, dus is het verstandig om te weten hoe je verkeerd tanken kunt voorkomen. Hier zijn een paar tips:

  • Let altijd goed op het etiket op het pistool en de kleur van de slang. Groen staat meestal voor benzine en zwart voor diesel, maar dit kan per land verschillen.
  • Controleer altijd het instructieboekje of de tankdop van de auto waar je mee rijdt om te zien welke brandstof je moet gebruiken.
  • Plak een sticker op je dashboard of hang een sleutelhanger aan je sleutels om jezelf eraan te herinneren welke brandstof je nodig hebt.