Tips

Hoe ver kan ik nog rijden wanneer het brandstoflampje brandt?

Je kent het wel: je rijdt in je auto en opeens gaat het lampje van de benzine aan. Je vraagt je af hoeveel kilometer je nog kunt rijden voordat je tank leeg is. Moet je meteen stoppen bij een tankstation of kun je nog even doorrijden? En is het slecht voor je auto om op de reserve te rijden? In deze blogpost geven we je antwoord op deze vragen.

Wanneer gaat het brandstoflampje branden?

Het brandstoflampje (of reservelampje) is een waarschuwingssignaal dat aangeeft dat je tank bijna leeg is en dat je zo snel mogelijk moet tanken. Maar hoeveel brandstof heb je nog over als het lampje gaat branden? Dat verschilt per auto, maar meestal gaat het lampje branden als er nog ongeveer 10% van de totale tankinhoud over is. 

Tien procent van de tank

Dat betekent dat je in theorie nog ongeveer 10% van je normale bereik kunt rijden. Als je bijvoorbeeld met een volle tank 800 kilometer kunt rijden, dan kun je nog ongeveer 80 kilometer rijden als het lampje gaat branden.

Ten tweede kan het vuil en residu dat zich op de bodem van je tank bevindt, meegezogen worden door de brandstofpomp en de filter verstoppen of de motor beschadigen.

Ten derde kan het rijden met een bijna lege tank je verbruik verhogen, omdat de brandstofpomp harder moet werken om de brandstof naar binnen te zuigen. Daarom is het beter om op tijd te tanken, bij voorkeur als je tank nog voor een vierde vol is.

Tanken doe je beter op tijd. We raden zelfs aan je richting een tankstation te begeven als je tank nog slechts voor een vierde vol is.

Conclusie: lampje = oppassen!

Hoe ver je nog kan rijden met het brandstoflampje hangt af van verschillende factoren, maar je kan een schatting maken op basis van je tankinhoud en je verbruik. Gemiddeld kan je nog zo’n 70 tot 100 kilometer rijden als het lampje gaat branden, maar dat is geen garantie! Het is verstandiger om zo snel mogelijk te tanken, want doorrijden met een bijna lege tank kan schadelijk zijn voor je auto en je portemonnee.